Hem > lista > 2016 – Pelle Sten

2016 – Pelle Sten

december 30th, 2016

”Hineni, hineni
I’m ready, my Lord.”

2016 var året när de stora stjärnorna dog en efter en.

Leonard Cohen var varken först eller sist, men singeln You Want it Darker var det mörkaste och tydligaste musikaliska avskedet under året.

När Kindness släppte Who Do You Love tillsammans med Robyn 2014 var låten knappt fem minuter. I Wolfgang Voigts hypnotiska remix från 2016 har den växt till ett nästan tio minuter långt epos. Och det var en annan sak som definierade mitt musikaliska 2016, de långa låtarna. På den här listan dock bara representerade av Swans med en av deras kortaste låtar från albumet The Glowing Man) och ElTxefA:s Claim of Planet Earth (Tree of Life)-remix. Se fler utvalda långa låtar från i år på den här Spotifylistan.)

Moby gick åt andra hållet och släppte These Systems Are Falling ett rasande album tillsammans med nya konstellationen The Void Pacific Choir. Uppfriskande.

”Är det sant när du säger att du älskar mig?”

Hurula släppte ett av årets bästa album med starka Vapen till dom hopplösa. Se de övriga åtta bästa albumen i den här Spotifylistan.

”Roar like a lion or they eat you alive”

På den här listan inleder Hurula ett kort block med fyra unga arga svenska artister – Hurula, Pascal, Rein (bästa nya artisten i år) och Västerbron.

Därefter kommer tre gitarrslammerband som alla bildades på 1980-talet. Dinosaur Jr, Pixies och Teenage Fanclub. Även om det väl mest är Pixies som lever på sitt oljud i dag. Både Be a Part och Live in the Moment är skönt tillbakalutade låtar.

”I fear the age of consequence and I wish that it was over
Bring me the snowfall, bring me the cold wind, bring me the winter”

1980-talets hot om en evig vinter orsakad av kärnvapenkrig har ersatts av 2010-talets hot om en värld förstörd av den globala uppvärmningen. New Model Army är på plats och sätter ord på känslorna under hela den här tiden.

På albumet Skeleton Tree ljudsätter Nick Cave och Warren Ellis en otroligt tragiskt händelse. (En förälder ska inte behöva begrava sitt barn.) Det tog ett tag för mig att komma in i låtarna men tack vare One More Time with Feeling, dokumentären om inspelningen av albumet, kändes det som att man fick tillåtelse att ta del av denna sorg.

Swans får representeras med den sista låten på deras sista album med sin nuvarande sättning. Finally, Peace definieras av ett mässande ”The glory is mine”.

Omringad av en sparsmakad instrumentering tar Rome plats i storslagna Celine in Jerusalem. Jag har alltid haft problem med artister som verkar i neofolk-genren på grund av deras allt för nära umgänge med fascister. Jag kan verkligen rekommendera S. Alexander Reeds bok Assimilate – A Critical History of Industrial Music. Men när Thåström godkänner någon genom att göra ett (tyvärr inte särskilt intressant) gästspel får det gå.

School ’94 med Alice B på sång låter som ett indieband från tidigt 1990-tal i en låt inspirerad i gamla nittiotals-tv-serien Mitt så kallade liv och Andreas Mattsson sjunger nostalgiskt om att vara i ett indieband på tidigt 1990-tal.

”Vi kan beställa några whiskey till
Tills jag ser ut som något du vill ha”

Storslagna pianockord öppnar Mauro Scoccos Alla har ont någonsin och en klar synthslinga knyter ihop Simon Norrsvedens Kassandra.

”vem kunde nånsin tro
att jag var den som skulle tappa mitt språk”

Starkt av Eva Dahlgren.

”I swear I tried to leave you
At least a hundred times a day”

I mitt arbete med den här listan upptäckte jag till min stora glädje att Sara Quin i Tegan and Sara skriver kommentarer till sina låttexter på oumbärliga sajten Genius. Och även om 100x handlar om två tvillingsystrar tror jag att det är många andra som hitta plats i sina hjärtan åt den här texten.

”Du och dina lögner
Ni går hand i hand”

Tillbaka i Sverige sjunger Cherrie (som jag upptäckte tack vare stenhårda Tabanja förra året) och Cleo (som jag upptäckte tack vare vackra Andas) om kärlek i ett stramt avskalat mörker.

Mauro Scocco är tillbaka i Little Jinders stora Hångellåten (som släpptes som singel 2015 (men visst måste låten ha släppts på Spotify först i januari 2016?) och kom med på albumet Allting suger 2016) och Jonathan Johansson Sommarkläder är båda så mycket sommar.(Edit: Jag insåg i efterhand att jag hade med Hångellåten i en månadslista redan förra året. Det är nackdelen med att inte uppdatera bloggen, det är mycket svårare att söka i listorna.)

Young Magics Valhalla kombinerar ljudet från soundtracket till Akira och (i alla fall i mina öron) obskyra Red Garden av Hanging Garden från samlingen Document 01.

Med en åttiotalssynth och ett stabilt beat kliver Aleks in i Sista timmen.

Moderat har plockat upp stafettpinnen efter Burial som, trots sin nästan traditionella julsingel Young Death / Nightmarket, inte tog sig in på årsbästalistan. Men Moderat är en nästan fullgod ersättning för oss som älskar filmiska ljudlandskap.

Svenska Bam Spacey har med Eden skapat en annan typ av ljudmässig utflykt i sin skogstechno.

Mäktiga Ritual skapade stora förväntningar på industriveteranerna Bill Leebs och Rhys Fulbers sidoprojekt Deleriums album Mythologie som skivan tyvärr aldrig kunde leva upp till.

”Never felt this way before
Never wanted nothing more
calling out the crazy before your eyes”

En sista iakttagelse kanske skulle kunna vara att det här har varit ett br år för storslagen pop. Boeoes Kaelstigens remix av Firefox AK:s Heart of Mine är onekligen stor.

Alla som samplar Terrence McKenna är värda en plats på en topplista. I år blev det El_Txef_A.

Spotify

Leonard Cohen ”You Want It Darker”
Kindness feat. Robyn ”Who Do You Love (Wolfgang Voigt GAS Mix)”
Moby & The Void Pacific Choir ”Are You Lost In The World Like Me?”
Hurula ”Ny drog”
Pascal ”Forever”
Rein ”Concrete Jungle”
Västerbron ”Jag nominerar mig själv”
Dinosaur Jr. ”Be a Part”
Pixies ”Talent”
Teenage Fanclub ”Live In The Moment”
New Model Army ”Winter”
Swans ”Finally, Peace”
Nick Cave & The Bad Seeds ”Girl in Amber”
Rome ”Celine in Jerusalem”
School ’94 ”My So Called Life”
Andreas Mattsson ”Tidigt nittiotal”
Mauro Scocco ”Alla har ont nånstans”
Simon Norrsveden ”Kassandra”
Eva Dahlgren ”Säg mitt namn”
Tegan and Sara ”100x”
Cherrie feat Stormzy ”Aldrig igen (må sådär)”
Cleo feat. Broke n Tipsy ”Vi har sagt allt”
Little Jinder feat. Mauro Scocco ”Hångellåten”
Jonathan Johansson ”Sommarkläder”
Aleks ”Sista timmen”
Moderat ”Running”
Bam Spacey ”Avstånd och skog”
Delerium feat. Phildel ”Ritual”
Firefox AK ”Heart of Mine (Boeoes Kaelstigen Remix)”
El_Txef_A ”Claim Of Planet Earth (El_Txef_A’s Tree Of Life)”

Categories: lista Taggar: ,
Kommentarer är avstängda.